Kopje koffie

Wat doet een vitaliteitscoach eigenlijk?

Deze vraag krijg ik regelmatig als ik mezelf voorstel. Net als vragen: Waar komen mensen mee bij jou?, Wat doe je dan?. Of: Hoe verhoud een vitaliteitscoach zich tot een leefstijlcoach. Naast antwoorden geven op deze vragen, neem ik je mee voor een kijkje in mijn ‘keuken’ en vertel ik je over hoe ik te werk ben gegaan met Roos.

Een vermoeide jonge vrouw van begin dertig nam contact met me op. Deze vrouw, laten we haar Roos noemen, vertelde dat haar relatie zo’n 1,5 half jaar geleden was gestrand. Sinds die tijd bleef ze zo moe en kreeg Roos haar leven niet meer goed op de rit. Roos werkte nog wel, maar vond haar werk eigenlijk niet leuk meer. Naast haar werk volgt Roos een opleiding maar het lukt haar maar niet om haar opleiding af te ronden. Ze ziet haar vrienden nog weinig. Roos wil heel graag stoppen met roken en dat lukte haar maar niet. Om maar niet te beginnen over het zoeken naar ander werk.

Wat doet vitaliteitscoaching eigenlijk?

Wat is vitaliteit

Vitaliteitscoaching helpt om weer levenskracht te vinden, om weer energie te krijgen en zin in het leven. Levenskracht oftewel vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord 'Vita', wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen.

De 6 aandachtsgebieden

In deze vorm van coaching ligt de focus op de volgende zes aandachtsgebieden: voeding, actief bewegen, voldoende ontspanning, positief denken, ondersteunende relaties, en zinvol leven. Deze aandachtsgebieden tezamen ondersteunen je volledige systeem en zorgen voor levenskracht. Je kan de vitaliteitscoach zien als een soort personal trainer, die je kan ondersteunen in het creëren van een gezonder leven. Door niet alleen op je fysieke welzijn te richten, helpt een vitaliteitscoach je ook om je mentale en emotionele welzijn te verbeteren.


Aandachtsgebieden:

Voeding

Bewegen

Ontspannen

Positief denken Ondersteunende relaties

Zinvol Leven


De vitaliteit van Roos

Eigenlijk zorgde Roos niet zo goed voor zichzelf. Omdat ze veel alleen was, maakte ze alleen nog makkelijke dingen om te eten en deze waren niet altijd even gezond. Ze rookte meer dan ze voorheen deed en snoepte ook iets meer. Daardoor was ze wat zwaarder geworden. Doordat ze veel moe was, wilde ze al helemaal niet meer sporten.

Verder vertelde ze dat ze niet zo goed kon ontspannen. Ze gaf aan last te hebben van een hoofd wat niet stil staat. Het helpt haar om voor de tv te gaan zitten, want dan hoeft ze zelf niet na te denken. Slapen ging ook niet al te best. Voorheen ging ze dan nog wel eens naar een vriendin. Maar daar had ze nu ook geen zin meer in. Dus trok Roos zich eigenlijk terug en keek alleen nog veel tv onder een dekentje op de bank. Dit werkte een tijdje prima voor haar, maar inmiddels maakt ze zich wel zorgen, omdat ze hier niet van op knapt en eigenlijk alleen maar meer ongelukkig wordt.

Waarvoor kan ik bij een vitaliteitscoach terecht?

Fysieke klachten

Een vitaliteitscoach richt zich op de vitaliteit van een persoon in de meest brede zin van het woord. Het gaat hierbij zowel om de fysieke gezondheid en levensstijl, dus heb je last van vermoeidheid of stress, diabetes, overgewicht, slaap je al een tijdje wat minder, wil je meer bewegen maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken?

Mentale klachten

Maar ook met mentale aspecten, je zit niet lekker in vel maar weet eigenlijk niet waar dit door komt, of is jouw spreekwoordelijke glas altijd half leeg en heb je er last van, wil je meer positief denken, meer energie en zin in het leven, dus waar kom je je bed voor uit zijn belangrijke vragen waar mensen mee komen bij een vitaliteitscoach. Een vitaliteitscoach helpt bij deze vraagstukken en het bereiken van structurele veranderingen. Het doel van elke vitaliteitscoach is om mensen weer in contact te brengen met zichzelf zodat zij zich vitaler voelen en meer in balans zijn met zichzelf en met het leven. Dus dat je weer lekker in je vel zit en zin hebt in elke nieuwe dag!

Klachten van Roos

Omdat Roos zich realiseerde dat het niet langer zo kon doorgaan, ging ze gelukkig wel op zoek naar hulp en kwam via een collega bij mij terecht. Zo vertelde Roos mij dat ze telkens zo moe was en zich graag weer wat beter in haar vel wilde voelen. Alles wat ze probeerde mislukte en inmiddels had ze al helemaal geen energie meer om iets op te pakken. Dit maakte haar zielsongelukkig. Haar vraag aan mij was of ik haar kon helpen? Ik zag een vrouw die niet veel levenskracht meer had en nog weinig plezier in het leven ervaarde.

Welke vragen beantwoord een vitaliteitscoach?

Vragen waar een vitaliteitcoach mee te maken krijgt gaan dus in de breedste zin het van het woord over gezondheid, leefstijl, stress, burn-out, vermoeidheid, overgewicht, overgang.

Vragen over slecht slapen, eet- en drinkgewoonten, verschil tussen bewegen en trainen. Maar ook zingeving, waar wordt je nu echt blij van? Wat weerhoudt je om ander gedrag te gaan vertonen, wat houdt je tegen? Welke overtuiging weerhoudt je om verder te komen? Wat wil je nu echt zelf en hoe kan je dat bereiken? Maar ook problemen met balans houden tussen werk en privé, geen ‘nee’ kunnen zeggen en daardoor in de problemen komen


Vragen aan vitaliteitscoach

Mensen zoals Roos zie ik vaker in mijn praktijk. Soms komen ze met een enkele vraag, zoals ‘ik slaap zo slecht en wil weer eens een nacht doorslapen?’, of ‘ik ervaar veel stress van mijn werk en wil daar beter mee omgaan’. En soms zijn de problemen wat anders van aard zoals problemen die ontstaan bij een jonge moeder. Hoe combineer je nu kinderen met een baan, je relatie, een moeder die mantelzorg nodig heeft, je vrienden en zelf ook nog fit blijven? Of mensen zijn inmiddels al overspannen of burn-out en willen graag weten hoe ze daar weer uit kunnen komen.

De uitdaging van de vitaliteitscoach

Wat eigenlijk bijna altijd een gemene deler is dat mensen ergens zijn vastgelopen en weer vlot getrokken moeten worden. Cliënten ervaren, net als Roos, geen of weinig energie meer om verder te komen of weten niet hoe ze verder moeten. Dus dat is dan mijn uitdaging als Vitaliteitscoach: hoe krijg ik Roos weer fit en vitaal! Maar eigenlijk is het, wat kan Roos voor zichzelf doen om weer lekker in haar vel te komen!


Waar ga je mee aan het werk?

De 6 aandachtgebieden als leidraad

Om weer in contact te komen met je eigen vitaliteit is het belangrijk om eerst inzichtelijk te krijgen waar de problemen ervaren worden en mogelijk vandaan komen of ontstaan. De zes aandachtsgebieden: Voeding, actief bewegen, voldoende ontspanning, positief denken, ondersteunende relaties, en zinvol leven, helpen hierbij om dit inzichtelijk te krijgen.

Samenwerken

Samen met de vitaliteitscoach ga je kijken hoe de situatie nu is en waar je verbeteringen in aan wilt brengen. Ook is het fijn als je al zelf een beeld kan vormen van een situatie waar je tevreden of zelfs heel blij mee zal zijn. Vervolgens bepaal je, onder begeleiding van je coach, zelf reële doelen en welke stappen er nodig en wenselijk zijn om die verbetering te krijgen.

Aandachtsgebieden:

Voeding

Bewegen

Ontspannen

Positief denken Ondersteunende relaties

Zinvol LevenDoelen stellen

Ik ben met Roos in gesprek gegaan en heb haar uitgevraagd over de zes aandachtgebieden. Per aandachtgebied hebben we gekeken wat er goed gaat en wat beter kan. Zo kreeg Roos inzichtelijk waar voor haar de problemen liggen. Samen hebben we een lijst met doelen geformuleerd. Roos wilde graag weer lekker in haar vel zitten, weer lekker deel nemen aan het leven, op stap met vriendinnen, opleiding afronden, ander werk zoeken etc. maar wist niet goed waar te beginnen, dus deed niets meer. Om weer lekker in haar vel te zitten, was het ook fijn als ze wat pondjes zou afvallen en dan ook stoppen met roken. Ze wilde eigenlijk ook wel weer een relatie en net als haar vriendinnen moeder worden. Roos heeft een aantal heldere doelen voor zichzelf SMART geformuleerd en daarnaast hebben we gekeken welke stappen daarbij zouden passen om het gewenste resultaat te behalen.

Bij Roos

Bij Roos zijn we gaan kijken wat nu maakte dat Roos niet zo goed voor zichzelf gezorgd had de laatste tijd en wat de oorzaak zou kunnen zijn voor alles wat in haar optiek niet lukte. Deze ontdekkingsreis zijn we samen aangegaan en toen eenmaal helder was wat daar mogelijk aan ten grondslag kon liggen, zijn we gaan kijken wat ervoor nodig is om dat te veranderen. Tijdens dit proces, ging Roos ongemerkt betere keuzes maken voor zichzelf. Dit begon met hele kleine keuzes zoals ze pakte weer vaker een stuk fruit in plaats van de gebruikelijke zak chips. Ze nam weer vaker de fiets naar haar werk in plaats van met de auto. En voordat ze het zelf door had, had ze een afspraak gemaakt met die nieuwe leuke collega om een keer te gaan tennissen. Iets wat ze al in tijden niet had gedaan en al zeker niet met een vent. Roos kreeg gaandeweg steeds weer wat meer energie en meer plezier in de dingen die ze deed. Dus het lukte ook weer om in haar vrije tijd wat vaker achter de boeken te kruipen. En pas geleden hoorde ik dat ze haar studie nu volledig heeft afgerond en is gestart bij een nieuwe werkgever.

Wat doet een vitaliteitscoach anders dan een levenscoach?

Leefstijlcoach

Een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach worden vaak in een zin gezegd, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een leefstijlcoach richt zich voornamelijk op de fysieke aspecten van iemand. Dus het gaat hierbij dan vooral om bewegen, voeding en levensstijl. Problemen als stress, diabetes en overgewicht worden bijvoorbeeld aangepakt. Maar ook mensen die gezonder willen leven, op een andere manier willen eten of meer willen sporten worden bijgestaan door een leefstijlcoach. Het gaat hier vooral om het borgen van veranderingen in iemand levensstijl, zodat iemand deze daadwerkelijk verandert.

Vitaliteitscoach

Dit doet een vitaliteitscoach ook en ondanks deze overeenkomsten, zijn er ook verschillen. Zo richt de vitaliteitscoach zich meer op een integrale aanpak tussen fysiek en mentaal. Waar de leefstijlcoach richt zich voornamelijk op het fysieke aspect en blijvend een nieuwe leefstijl creëren, richt de vitaliteitscoach zich ook op de emotionele, mentale en zelfs maatschappelijke kant. Een vitaliteitscoach begeleidt, motiveert en enthousiasmeert om zowel lichamelijk en geestelijk vitaal, gezond en fit te voelen.

Werkwijze

Als vitaliteitscoach geef ik geen adviezen, ik stel vragen, denk mee, maak samenvattingen, geef suggesties, maar geef geen antwoord en verzin geen oplossing. Want elke client heeft alle antwoorden al in zich! Daar ben ik heilig van overtuigd! Roos kreeg door onze gesprekken overzicht in haar situatie en inzicht in de problematiek. Omdat we samen haar situatie bespraken en zij telkens zelf volgende stap(pen) naar de oplossing bedacht, kreeg ze handvatten hoe de situatie aan te pakken om het tij te keren. Wat vaak gebeurd in zo’n proces is dat er verschillende zaken aan de orde komen die in elkaar grijpen, waarvan je van te voren niet altijd weet welke kant iets op gaat.

Fit en vitaal

Onderliggend zijn we allemaal mensen die gewoon lekker in ons vel willen zitten, fit en vitaal in het leven willen staan, maar daar moeten we zelf ook de verantwoordelijkheid voor willen nemen. Soms is het makkelijker om onder een dekentje te kruipen op de bank. Ikzelf ben er ook dol op.

Wat ik zelf zo mooi vind aan mijn werk, aan dit soort processen zoals Roos deze heeft meegemaakt, is dat er soms ongemerkt zulke extra veranderingen optreden tijdens zo’n traject die je van te voren nooit hebt kunnen bedenken. Ik mag met mijn werk een beetje meekijken in het leven van iemand anders en meestal ook meemaken hoe iemand weer begint te bloeien en te stralen. Dat maakt mijn werk als Vitaliteitscoach fantastisch, ik heb de mooiste baan die er is.