• Vitaliteit is levenskracht

bruisende energie om je sterk en fit te voelen en te beschikken over een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid en daardoor grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

Mijn definitie van Vitaliteit sluit het meeste aan bij die van Ensie:

Vitaliteit is levenskracht en bruisende energie om je sterk en fit te voelen en te beschikken over een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid en daardoor grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

Een mens kan lichamelijk gezond zijn, maar als de persoon zich geestelijk niet goed voelt, kan het zijn dat hij een tekort heeft aan energie om te leven. Dit tekort kan ontstaan omdat er ergens een energielek is. Energielekken ontstaan bijvoorbeeld als je niet met de voor jou juiste dingen bezig bent. Je besteedt tijd aan zaken die ver van je eigen normen of waarden liggen. Je bent niet in verbinding met jezelf of je omgeving. Je zit in een relatie die niet goed voor je is, of een baan die je niet leuk meer vindt maar je hebt ook een hypotheek en gezin. Zo kunnen er allerlei zaken zijn die maken dat het leven je veel energie kost.

Of je hebt een ongezonde leefstijl, je bent moe, hebt veel stress, minder veerkracht, te veel gewicht of ga zo maar door. Voor een goed en gelukkig leven is vitaliteit erg belangrijk. Een ongezonde levensstijl (roken, drinken, slechte voeding, slecht slapen etc.) kan invloed hebben op de geestelijke gesteldheid (vermoeidheid, stress, minder presteren). Wie vitaal wil zijn, moet zorgen voor een balans tussen beide.

Soms lukt het niet om die balans zelf te vinden, of ben je zo uit balans geraakt dat je er door bent uitgevallen. Dan kan het prettig zijn om iemand je te laten helpen om je vitaliteit weer terug te vinden, want ik geloof dat iedereen een gezonde dosis vitaliteit in zich heeft, maar soms kan je er zelf even niet bij.