Leefstijlcoach

Een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach worden vaak in een zin gezegd, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een leefstijlcoach richt zich voornamelijk op de fysieke aspecten van iemand. Dus het gaat hierbij dan vooral om bewegen, voeding en levensstijl. Problemen als stress, diabetes en overgewicht worden bijvoorbeeld aangepakt. Maar ook mensen die gezonder willen leven, op een andere manier willen eten of meer willen sporten worden bijgestaan door een leefstijlcoach. Het gaat hier vooral om het borgen van veranderingen in iemand levensstijl, zodat iemand deze daadwerkelijk verandert.

Vitaliteitscoach

Dit doet een vitaliteitscoach ook en ondanks deze overeenkomsten, zijn er ook verschillen. Zo richt de vitaliteitscoach zich meer op een integrale aanpak tussen fysiek en mentaal. Waar de leefstijlcoach richt zich voornamelijk op het fysieke aspect en blijvend een nieuwe leefstijl creëren, richt de vitaliteitscoach zich ook op de emotionele, mentale en zelfs maatschappelijke kant. Een vitaliteitscoach begeleidt, motiveert en enthousiasmeert om zowel lichamelijk en geestelijk vitaal, gezond en fit te voelen.

Werkwijze

Als vitaliteitscoach geef ik geen adviezen, ik stel vragen, denk mee, maak samenvattingen, geef suggesties, maar geef geen antwoord en verzin geen oplossing. Want elke client heeft alle antwoorden al in zich! Daar ben ik heilig van overtuigd! Roos kreeg door onze gesprekken overzicht in haar situatie en inzicht in de problematiek. Omdat we samen haar situatie bespraken en zij telkens zelf volgende stap(pen) naar de oplossing bedacht, kreeg ze handvatten hoe de situatie aan te pakken om het tij te keren. Wat vaak gebeurd in zo’n proces is dat er verschillende zaken aan de orde komen die in elkaar grijpen, waarvan je van te voren niet altijd weet welke kant iets op gaat.


10/20/2021

Vragen waar een vitaliteitcoach mee te maken krijgt gaan dus in de breedste zin het van het woord over gezondheid, leefstijl, stress, burn-out, vermoeidheid, overgewicht, overgang.

Vragen over slecht slapen, eet- en drinkgewoonten, verschil tussen bewegen en trainen. Maar ook zingeving, waar wordt je nu echt blij van? Wat weerhoudt je om ander gedrag te gaan vertonen, wat houdt je tegen? Welke overtuiging weerhoudt je om verder te komen? Wat wil je nu echt zelf en hoe kan je dat bereiken? Maar ook problemen met balans houden tussen werk en privé, geen ‘nee’ kunnen zeggen en daardoor in de problemen komen

10/20/2021

De 6 aandachtgebieden als leidraad

Om weer in contact te komen met je eigen vitaliteit is het belangrijk om eerst inzichtelijk te krijgen waar de problemen ervaren worden en mogelijk vandaan komen of ontstaan. De zes aandachtsgebieden: Voeding, actief bewegen, voldoende ontspanning, positief denken, ondersteunende relaties, en zinvol leven, helpen hierbij om dit inzichtelijk te krijgen.

Samenwerken

Samen met de vitaliteitscoach ga je kijken hoe de situatie nu is en waar je verbeteringen in aan wilt brengen. Ook is het fijn als je al zelf een beeld kan vormen van een situatie waar je tevreden of zelfs heel blij mee zal zijn. Vervolgens bepaal je, onder begeleiding van je coach, zelf reële doelen en welke stappen er nodig en wenselijk zijn om die verbetering te krijgen.

Doelen stellen

Ik ben met Roos in gesprek gegaan en heb haar uitgevraagd over de zes aandachtgebieden. Per aandachtgebied hebben we gekeken wat er goed gaat en wat beter kan. Zo kreeg Roos inzichtelijk waar voor haar de problemen liggen. Samen hebben we een lijst met doelen geformuleerd. Roos wilde graag weer lekker in haar vel zitten, weer lekker deel nemen aan het leven, op stap met vriendinnen, opleiding afronden, ander werk zoeken etc. maar wist niet goed waar te beginnen, dus deed niets meer. Om weer lekker in haar vel te zitten, was het ook fijn als ze wat pondjes zou afvallen en dan ook stoppen met roken. Ze wilde eigenlijk ook wel weer een relatie en net als haar vriendinnen moeder worden. Roos heeft een aantal heldere doelen voor zichzelf SMART geformuleerd en daarnaast hebben we gekeken welke stappen daarbij zouden passen om het gewenste resultaat te behalen.

Bij Roos

Bij Roos zijn we gaan kijken wat nu maakte dat Roos niet zo goed voor zichzelf gezorgd had de laatste tijd en wat de oorzaak zou kunnen zijn voor alles wat in haar optiek niet lukte. Deze ontdekkingsreis zijn we samen aangegaan en toen eenmaal helder was wat daar mogelijk aan ten grondslag kon liggen, zijn we gaan kijken wat ervoor nodig is om dat te veranderen. Tijdens dit proces, ging Roos ongemerkt betere keuzes maken voor zichzelf. Dit begon met hele kleine keuzes zoals ze pakte weer vaker een stuk fruit in plaats van de gebruikelijke zak chips. Ze nam weer vaker de fiets naar haar werk in plaats van met de auto. En voordat ze het zelf door had, had ze een afspraak gemaakt met die nieuwe leuke collega om een keer te gaan tennissen. Iets wat ze al in tijden niet had gedaan en al zeker niet met een vent. Roos kreeg gaandeweg steeds weer wat meer energie en meer plezier in de dingen die ze deed. Dus het lukte ook weer om in haar vrije tijd wat vaker achter de boeken te kruipen. En pas geleden hoorde ik dat ze haar studie nu volledig heeft afgerond en is gestart bij een nieuwe werkgever.

10/20/2021

Klachten van Roos

Omdat Roos zich realiseerde dat het niet langer zo kon doorgaan, ging ze gelukkig wel op zoek naar hulp en kwam via een collega bij mij terecht. Zo vertelde Roos mij dat ze telkens zo moe was en zich graag weer wat beter in haar vel wilde voelen. Alles wat ze probeerde mislukte en inmiddels had ze al helemaal geen energie meer om iets op te pakken. Dit maakte haar zielsongelukkig. Haar vraag aan mij was of ik haar kon helpen? Ik zag een vrouw die niet veel levenskracht meer had en nog weinig plezier in het leven ervaarde.



10/20/2021

Deze vraag krijg ik regelmatig als ik mezelf voorstel. Net als vragen: Waar komen mensen mee bij jou?, Wat doe je dan?. Of: Hoe verhoud een vitaliteitscoach zich tot een leefstijlcoach. Naast antwoorden geven op deze vragen, neem ik je mee voor een kijkje in mijn ‘keuken’ en vertel ik je over hoe ik te werk ben gegaan met Roos.

10/20/2021

Title one

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title three

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.